Všechny články

Pražský koláč patří k nejoblíbenějším českým moučníkům. Pražáci ať se neurazí, ale pod názvem Tarte Tropézienne se peče i ve francouzském Saint Tropez a údajně si na něm už v roce 1956 pochutnávala i božská Brigitte Bardot, když v přímořském letovisku natáčela slavný film A bůh stvořil ženu. Nutno ovšem dodat, že francouzský pekař, který moučník...

Beránek je zkrátka klasika, která k Velikonocům patří stejně jako pomlázka nebo malovaná vejce. Kdo nikdy žádného neupekl, ať hodí kamenem. Anebo radši vyzkouší tenhle úžasný recept s rozinkami, kandovaným ovocem a čokoládou!

Máku není nikdy dost. Pokud si to myslíte také, pak rozhodně musíte vyzkoušet tenhle recept na makový závin. Bramborové těsto Vás překvapí svou vláčností a k makové náplni se navíc náramně hodí - vzpomeňte si na bramborové šišky s mákem, bramborové knedlíky se švestkami a mákem, škubánky s mákem a tak dál a tak dál.

Perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky, plněné ořechy... Super mix té nej nej klasiky českých vánoc v bezlepkové variantě. V úhledné krabičce, kilo nebo půl kila - zájemci, ozvěte se!

Božsky sladké, křehké a vonící po vanilce... Také milujete chuť a vůni vanilkových rohlíčků? A co teprve ten pocit, kdy se vám pozvolna rozplývají na jazyku? Tyhle jsou z celozrnné špaldové mouky, pravého másla od farmáře, doslazené extra dark třtinovým cukrem a ovoněné pravou vanilkou. Mňam!

Zdravější alternativa oblíbeného lineckého cukroví obvykle spočívá v nahrazení klasické bílé mouky pšeničnou nebo špaldovou celozrnnou moukou. Já jsem navíc těsto sladila jen medem a hotové cukroví obalovala v moučkovém třtinovém cukru.

Kdo má rád chuť pohankové mouky, musí vyzkoušet tyhle skvělé perníčky. Slazené medem a rýžovým sirupem a zdobené mandličkou představují zdravější alternativu oblíbené vánoční klasiky.

Jasný důkaz, že když se něco pokazí, ještě nemusí být vše ztraceno. Původní recept na vánočku sice neklapl, ale vyšly z toho tyhle báječné rohlíčky a sušenky. Nadýchané, měkoučké, vonící po másle a vanilce. Co víc si přát!

Základ těchto působivých sušenek tvoří prachobyčejné linecké. O wow efekt se postará zdobení v halloweenském duchu - strašidelné tak akorát, aby se děti nebály!

Tahle bábovka je sázkou na jistotu. Je připravená během chviličky a úspěch je zaručený. Díky tvarohu je krásně vláčná, přitom ne příliš hutná. Kombinace samokypřící směsi a rýžové polohorubé mouky je geniální.

Roluju, roluješ, roluje... Jestli jste si dosud na bezlepkovou roládu netroufli, protože jste se báli, že se Vám potrhá nebo popraská, je čas to změnit. Tenhle šťavnatý kousek Vás dostane nejen snadnou přípravou, ale i svou lahodnou chutí...

Perníčky patří k Vánocům stejně jako jmelí a koledy. Tenhle recept se spoustou medu je od běžné "lepkové" varianty k nerozeznání.

Rychlé, jednoduché, výborné. Pro všechny, kteří si bez perníku neumí představit svůj život. Švestková povidla a rum dodají muffinům neodolatelnou vláčnost a vůni.

Dýňové pyré dodá těstu neskutečnou vláčnost a hebkost. Své výrobní tajemství můžete tajit, ale pravděpodobně vás prozradí krásně oranžová barva moučníku...

Tak tohle je opravdová rychlovka. Když potřebujete na poslední chvíli vykouzlit efektní dezert k nedělní kávě nebo na rodinnou oslavu, sáhněte po tomto receptu. Připravuje se skoro sám a úspěch je zaručený. Jen zastánci zdravé výživy musejí přimhouřit oko.

Tohle je bleskový recept na výborné dalamánky, když se Vám zrovna nechce pouštět do kynutého těsta. Potřebnou nadýchanost zajistí kypřící prášek, o vláčnost se postará tvaroh.