Špaldové rohlíčky s pravou vanilkou

Božsky sladké, křehké a vonící po vanilce... Také milujete chuť a vůni vanilkových rohlíčků? A co teprve ten pocit, kdy se vám pozvolna rozplývají na jazyku? Tyhle jsou z celozrnné špaldové mouky, pravého másla od farmáře, doslazené extra dark třtinovým cukrem a ovoněné pravou vanilkou. Mňam!

Ingredience

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g hladké pšeničné mouky 
  • 30 g extra dark třtinového cukru (rozemletého na moučkový)
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g mletých mandlí
  • 110 g změklého másla
  • 1 žloutek

Na obalení:

  • 100 g třtinového moučkového cukru
  • 1 balíček třtinového vanilkového cukru   Dr. Oetker

Postup

  1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vydlabeme dužinu se semínky a spolu s extra dark třtinovým cukrem ji v mixéru umixujeme na hladký prášek.
  2. Na vál prosejeme obě mouky, smícháme s třtinovým cukrem a mletými mandlemi. Přidáme změklé máslo a žloutek a ručně zpracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
  3. Z těsta tvoříme malé rohlíčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 180°C pečeme lehce zlatavé barvy. 
  4. Zchladlé, ale ne zcela studené, rohlíčky obalujeme ve směsi cukrů.