Pražské koláče bez lepku

Pražský koláč patří k nejoblíbenějším českým moučníkům. Pražáci ať se neurazí, ale pod názvem Tarte Tropézienne se peče i ve francouzském Saint Tropez a údajně si na něm už v roce 1956 pochutnávala i božská Brigitte Bardot, když v přímořském letovisku natáčela slavný film A bůh stvořil ženu. Nutno ovšem dodat, že francouzský pekař, který moučník proslavil, měl polské kořeny. A z Polska je do Prahy co by kamenem dohodil, že? 

Ingredience

Těsto

400 g bezlepkové směsi DONUTS & CROISSANTS

30 g čerstvého droždí

100 g majonézy

špetka soli

50 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

400 ml mléka

2 vejce + 1 vejce na potření

Krém 

300 ml mléka

1 vanilkový pudink

50 g cukru krupice

100 g másla

Drobenka

100 g bezlepkové mouky (např. rýžové polohrubé)

50 g cukru krystal

50 g másla

Pracovní postup

  1. V míse promícháme bezlepkovou směs, oba cukry a sůl.
  2. Lžíci vlažného mléka rozmícháme v hrnku se špetkou cukru a droždím, utřeme na hladkou kašičku a necháme vzejít kvásek. Ve zbývajícím mléce rozšleháme dvě vejce
  3. Vzešlý kvásek vyklopíme do sypké směsi, přidáme majonézu a po částech vlijeme mléko s vejcem. Zpracujeme na řidší pružné těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout.
  4. Po vykynutí těsto znovu propracujeme vařečkou a následně z něj lžící vykrajujeme malé bochánky, které lehce pomoučenýma rukama tvarujeme a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Poté necháme dalších cca 15 minut kynout pod utěrkou.
  5. Mezitím předehřejeme troubu na 180° C a z uvedených surovin si připravíme drobenku. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme drobenkou. Pečeme cca 15 - 20 minut, až povrch získá krásně zlatavou barvu.
  6. Na krém uvaříme z mléka, pudinkového prášku a cukru hustý pudink, který poté za stálého míchání dobře vychladíme. Vychladlý pudink rozmixujeme se změklým máslem na hladký krém.
  7. Vychladlé koláče prokrojíme ostrým nožem a naplníme vanilkovým krémem. Nejlepšího výsledku dosáhneme, když krém na koláče nastříkáme zdobičkou na dorty s vroubkovanou tryskou. Bon apetit!

Z uvedeného množství připravíme cca 16 koláčů.