Pohankové perníčky bez lepku

Kdo má rád chuť pohankové mouky, musí vyzkoušet tyhle skvělé perníčky. Slazené medem a rýžovým sirupem a zdobené mandličkou představují zdravější alternativu oblíbené vánoční klasiky.

Ingredience

  • 300g hladké pohankové mouky
  • 100g bezlepkové směsi na pečení (např. Adveni)
  • 50g moučkového třtinového cukru
  • 100g rýžového sirupu
  • 2 lžíce medu
  • 50g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • Velká špetka soli
  • žloutek na potření

Postup

  1. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme k němu sirup a med a dobře promícháme, aby se všechny přísady spojily. 
  2. Mezitím smícháme všechny suché ingredience. Rozklepneme k nim vajíčka a nakonec přidáme zchladlou máslovou hmotu. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které necháme do druhého dne v lednici odpočinout.
  3. Těsto rozválíme na tloušťku cca 5mm a můžeme vykrajovat. Perníčky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potíráme žloutkem a zdobíme půlkami mandlí.
  4. V troubě předehřáté na 160°C pečeme po dobu cca 10 minut,