Makový závin z bramborového těsta

Máku není nikdy dost. Pokud si to myslíte také, pak rozhodně musíte vyzkoušet tenhle recept na makový závin. Bramborové těsto Vás překvapí svou vláčností a k makové náplni se navíc náramně hodí - vzpomeňte si na bramborové šišky s mákem, bramborové knedlíky se švestkami a mákem, škubánky s mákem a tak dál a tak dál.

Ingredience

Těsto

375 g bezlepkové směsi DONUTS & CROISSANTS

2 lžičky instantního droždí

225 g uvařených brambor

špetka soli

30 g cukru krupice

200 ml mléka

50 g másla

1 vejce M

200 g zakysané smetany

Náplň

120 ml mléka

150 g máku

80 g cukru krupice

1 lžička skořice

4 velké lžíce švestkových povidel

Na dokončení

1 vejce na potření

Pracovní postup

1. V míse promícháme bezlepkovou směs, droždí, cukr, sůl a najemno nastrouhané brambory.

2. Zahřejeme mléko, necháme v něm rozpustit máslo a rozšleháme ho s jedním vejcem. Vše nalijeme do mísy k mouce a bramborám a promícháme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu.

3. Vařečkou dobře zpracujeme na hladké těsto (chvíli to trvá). Bochánek těsta jemně poprášíme bezlepkovou směsí a necháme pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout.

4. Mezitím svaříme mléko s mákem a cukrem. Když směs trochu zchladne, přidáme skořici a povidla a dobře promícháme.

5. Vykynuté těsto rozválíme na plát cca 40 x 30 cm. Potřeme makovou směsí a zavineme. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a uložíme spojem dolů. Pod utěrkou necháme ještě asi 20 minut kynout.

6. Předehřejeme si troubu na 180° C. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 30 minut. Po zchladnutí pocukrujeme a podáváme. Těsto je díky bramborám a zakysané smetaně trochu tužší konzistence, ale nevysychá tak rychle jako běžné bezlepkové kynuté těsto.