Linecké ze špaldové mouky

Zdravější alternativa oblíbeného lineckého cukroví obvykle spočívá v nahrazení klasické bílé mouky pšeničnou nebo špaldovou celozrnnou moukou. Já jsem navíc těsto sladila jen medem a hotové cukroví obalovala v moučkovém třtinovém cukru.

Ingredience

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 50 g medu
  • 1 žloutek
  • strouhaná kůra z půlky citronu
  • kvalitní džem na slepení (rybíz, višně) 

Postup

  1. Mouku prosejeme na vál. Přidáme citronovou kůru, žloutek, med a lehce povolené máslo. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
  2. Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli v pokojové teplotě, poté vyválíme na cca třímilimetrový plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. 
  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 5 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem a obalujeme v moučkovém třtinovém cukru. Uchováváme v chladu, aby se dobře rozleželo.