Kynuté rohlíčky bez lepku

Jasný důkaz, že když se něco pokazí, ještě nemusí být vše ztraceno. Původní recept na vánočku sice neklapl, ale vyšly z toho tyhle báječné rohlíčky a sušenky. Nadýchané, měkoučké, vonící po másle a vanilce. Co víc si přát!

Ingredience

  • 500 g bezlepkové směsi Schar Mix B
  • 120 g krupicového cukru
  • lžička soli
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkové esence
  • 250  ml mléka
  • 125 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 vejce na potření

Postup

  1. Utřeme droždí s 20 g cukru na hladkou kašičku. Zalijeme 100 ml vlažného mléka a přidáme lžíci bezlepkové mouky. Promícháme a necháme v teple asi 15 minut, až se začnou tvořit bublinky a kvásek zvětší objem. 
  2. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku, zbylý cukr, sůl a vanilkový cukr. Promícháme a přilijeme 150 ml vlažného mléka, rozpuštěné zchladlé máslo, žloutky, citronovou kůru a kvásek. Vařečkou zpracujeme v měkké nelepivé těsto. 
  3. Těsto přendáme do čisté mísy vytřené olejem, překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě aspoň hodinu. Pak těsto vyndáme na pracovní plochu a zpracujeme rukama. Vrátíme opět do mísy a necháme kynout další půlhodinu. 
  4. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky (já jsem použila silikonovou formu) nebo vykrajujeme sušenky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vajíčkem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 10 minut dozlatova. Ještě teplé poprášíme práškovým cukrem.